Hjem / offentligemåltider
Ny standard for offentlige måltider!
Det skal mer enn god vilje til for å endre et matsystem. Men, entusiasme er en forutsetning for å lykkes. Slik ser det ut når vi sparker i gang satsningen som skal få Trøndersk Matmanifest ut i praksis i offentlige måltider i Trøndelag. Trøndelag Fylkeskommune inviterer alle kommunene i Trøndelag til samhandling om offentlige innkjøp. Og vi sier; ¨Vær full av forventning! Vi trenger heiarop og gode allianser. Så kan vi sammen skape en ny standard for offentlige måltider!
I Trøndelag setter vi oss et dristig og inspirerende mål:
Innen 2030 skal over 50% av maten som serveres i offentlige måltider være produsert og foredlet i Trøndelag!
Det er utrolige inspirerende å møte så mange som ivrer etter å bruke lokale råvarer i måltidene som serveres, både i barnehage, sfo, skoler og sykehjem rundt i hele Trøndelag. Nå oppfordrer vi alle til å være med å finne gode løsninger, slik at vi kan sette Trøndersk matmanifest ut i praksis. Det kan kanskje høres enkelt ut å servere trøndersk potet i Trøndelag, men dessverre, utfordringene er mange, både på systemnivå og i praksis. Derfor er det viktig at de som er ansvarlige for innkjøp legger til rette for at de råvarene som er lokale kan bli tilgjengelige for kjøkken og gjester. Fordi her trenger vi alle på dekk, fra jord til bord!
3-årig satsing – 2024-2027
Oppstart 1. mai 2024 – Avslutter 30. juni 2027
Prosjekteier: Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein
Prosjektleder: Gunn Bratberg – Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein
Prosjektgruppe:
Statsforvalteren i Trøndelag – Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein
Trøndelag fylkeskommune – Trøndelag Bondelag
Oi! Trøndersk mat og drikke – Matvalget – Økologisk Sør-Trøndelag
Målgrupper for satsingen
De som bestemmer hvilken mat som skal kjøpes – Beslutningstakere og eiere
De som produserer og selger maten – Matprodusenter og grossister
De som lager maten – Kjøkken og kantiner
De som spiser maten – Gjesten
Luftforsvaret på Ørlandet, Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune er våre tre piloter som skal gå i bresjen for å sette ny standard med mer trønderske råvare i sine måltider.
Matstrategigruppa på Ørland Flystasjon 5.juni 2024
Seminar om offentlige innkjøp – Stjørdal 6.juni 2024
Grønt kompetansesenter er også med på et annet prosjekt knyttet til offentlige måltid. Prosjektet Innherred mat og reiseliv mo 2030 ledes av Verdal kommune er delt inn i fire arbeidspakker. 1. Mobilisering, 2. Offentlige måltid, 3. Marked, salg og distribusjon, 4. Destinasjonsutvikling.
Fokus i arbeidspakke to er offentlige måltid. Innherredskommunene har som mål å fremme økt bruk av lokal mat i offentlige måltider på Innherred. Kommunene har en betydelig rolle i innkjøp og servering av mat, og ved å være bevisst sin innkjøpsmakt og gå i dialog med både innkjøpere og brukere, kan prosjektet bidra til en positiv endring. Trøndersk Matmanifest, med sine åtte løfter, er intensjonsbasert. Men hva betyr det egentlig for kommunene å ha signert Matmanifestet? Reflekterer innkjøpsavtalene våre ønsket om økt bruk av lokal mat i det offentlige måltidet? Vi skal arbeide konkret for å øke kunnskapen om og bruken av trøndersk mat og drikke i det offentlige. Arbeidspakken ledes av Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein
Prosjekteier: Innherred regionråd
Prosjektleder: Kari Mette Elden, Verdal kommune
Prosjektpartnere:
Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein – Gunn Bratberg og Lars Erik Jørgenvåg
Visit Innherred – Kristin Landsem
Proneo – Vigdis Haldorsen