Hjem / Våre satsinger
Våre Satsinger
Jordbruk
Framtida trenger pågangsmot, kompetanse og nytenking. Med et bredt spekter av tilbud og virkemidler bistår vi gårdbrukere og den grønne næringa i arbeidet med å skape framtidas jordbruk.
Vi tilbyr:
- Voksenopplæring
- Kurs og webinarer
- Arena for FoU
- Utviklingsprosjekt
Voksenagronom og voksengartner
Drømmer du om å bli agronom eller gartner i voksen alder? Voksenopplæringa (VO) vår ved Mære og Skjetlein gir deg muligheten til å nå målet. Voksenagronom og voksengartner har begge søknadsfrist 1. februar. Les mer om voksenopplæring her.
Hageplanlegging
Som en del av vårt tilbud for voksne, tilbyr vi også fagskoletilbud i hageplanlegging i samarbeid med Norges grønne fagskole Vea. Studiested er på Mære. Ta kontakt med oss på Grønt kompetansesenter for mer informasjon.
Landbrukskurs
Kompetansepåfyll er viktig for alle, hele livet. Derfor tilbyr vi mange kurs både på nett og med fysisk oppmøte på Mære eller Skjetlein. Følg med på vår kurskalender.
Har du forslag til gode kurstema? Send oss gjerne en melding.
Nullutslippsgården
Vårt mål er nullutslippsgården! Vi skal teste og vise fram hvordan gårdbrukere kan redusere klimautslipp fra åker og fjøs, hvordan karbon kan lagres og hvordan vi kan redusere klimautslipp fra gårdens bygninger og fra energibruk.
Landbrukets klima- og energisenter skal være et sted der praktiske klimaløsninger utvikles, testes og formidles, men også et nettverk av FoU‐miljø, for landbruksnæring, forvaltning og næringsliv regionalt og nasjonalt.
Har du spørsmål om jordbruk?
Mariann Nordtømme Hovin
prosjektleder Mære
Jordnær tilnærming og bredt arbeidsfelt! Landbrukskurs, voksenopplæring, akvaponi, mikroplast og biologisk mangfold. Utdanna innen husdyrbruk, akvakultur, bygdeutvikling og landbruksøkonomi.
Ingrid Gauslaa Hårstad
prosjektleder Skjetlein
Brenner for jordhelse og regenerativt landbruk! Sivilagronom ved NMBU innen husdyrfag med etterutdanning innen prosessledelse og regenerativt landbruk. LivingLab. Jordhelse.
Tove Hatling Jystad
Leder
Grønt kompetansesenter
Med hjerte for landbruket og trua på at kunnskap endrer verden. Bakgrunn fra Norges landbrukshøyskole. Melkeprodusent i over 20 år.
Gunnar Larsen
prosjektleder Mære
Lærer i matematikk og i gartnerfag med vekt på veksthus. Kombinert blir dette beregninger av energi og klimaavtrykk. Klimaberegning = vanskelig + viktig = meningsfullt!
Kåre Presthus
prosjektleder Skjetlein
Norsk mat på alle fat! Se muligheter og gjøre noe med dem! Utdanna økonom med erfaring fra både privat og offentlig sektor - og gårdbruker i tillegg. Allsidige arbeidsoppgaver på Skjetlein.
Ingrid Berg Selfjord
prosjektleder Skjetlein
Sykepleieren vår med bachelor i agronomi fra Blæstad. Starter 1. januar 2024. Skal jobbe med jord- og plantefag og urbant landbruk.
Patrick Sjöberg
prosjektleder Mære
Hortonom med et hjerte av jordbær. Lever for utvikling av storskalaproduksjon av grønnsaker, frukt og bær. Forsøksvirksomhet innenfor hagebruk i kontrollert klima og på åker.
Skogbruk
Skogen er fantastisk og bidrar på så mange vis til den grønne framtida vi alle trenger. Med superheltkraft binder trærne karbon og renser både lufta og vannet.
Er du skogeier og trenger råd og hjelp til hvordan du skal forvalte verdiene du har i skogen? En skogeier må ha enormt langsiktig perspektiv, og gode valg betyr så mye for neste generasjon, både med tanke på klima og økonomi. Vi hjelper deg på veien!
Vegplanlegging
Planlegging av nye skogsveger og rehabilitering av gamle skogsveger på Innherred og i Namdalen.
Innherred Skognettverk
Nye og erfarne skogeiere kan gjennom Innherred Skognettverk få besøk til å vurdere tilstanden og diskutere tiltak i egen skog. Tilbudet er gratis.
Voksenagronomen
Som en del av voksenopplæringa, er også skog et tema som du får undervisning i. Les mer om voksenopplæring her.
Har du spørsmål om skogbruk?
Magne Letnes
skogpådriver
Heier på ungskogpleie! Skogpådriver i Innherred Skognettverk. Besøker, gir råd og motiverer skogeiere i Levanger, Verdal, Steinkjer, Inderøy og Snåsa.
Gunnar Pettersen
skogsvegplanlegger Innherred
Framtida må fram, også i skogen! Skogsvegplanlegger på Innherred og skoglærer ved Mære. Anleggsoppfølging og SHA-planer.
Bjørn Arve Øvereng
skogsvegplanlegger Namdalen
Skogsdrift trenger veg! Skogsvegplanlegger i Namdalen og lager planer for bygging og rehabilitering av skogsveger.
Lokalmat
Våre tjenester skal bidra til økt lokal verdiskaping av mat og drikke, økt mangfold, kvalitet og mattrygghet, større verdier til primærleddet og levende matkultur.
En kunnskapsbasert og nysgjerrig lokalmatnæring over hele landet, er en viktig pådriver for større bevissthet omkring et mer nyansert landbruk, lokal selvforsyning, merverdier og mattradisjoner.
Vårt engasjement for næringa er stort og vi vet hvor skoen trykker! Vi fortsetter å hjelpe produsenter som vil lære mer om videreforedling og omsetting av lokale produkt trygt og lønnsomt.
Vi tilbyr:
- Utdanning
- Rådgiving
- Utviklingsprosjekt
- FoU-arena
Kompetansenettverk lokalmat
Vi formidler kompetanse til produsenter av lokal mat og drikke i Trøndelag og Møre og Romsdal. Vi tilbyr ulike kurs, foredrag, besøksordninger, rådgivning, matverksted, studieturer, fagnettverk enten du er i etablererfase eller utvidelsesfase.
I mer enn 20 år har vi levert kompetanse til lokalmatnæringa; kunnskap og ferdigheter som bidrar til en trygg og lønnsom foredling av mat og drikke!
Vi er over hele landet - Vi er tett på - Vi skreddersyr kompetansetiltak
Smak63
Lyst til å bli enda bedre til å bruke kortreist mat i din destinasjonsutvikling? Smak63 er et digitalt verktøy som fremmer bruk av lokalprodusert mat i reiselivsopplevelser. Dette er oppgaver, filmer og fortellinger med gode eksempler, inspirasjon og konkrete arbeidsmetoder for å utvikle måten bedrifter jobber med måltidsopplevelser på. Disse er tilgjengelig på plattformen smak63.no
Mer trøndersk mat i offentlige måltid
Det skal mer enn god vilje til for å endre et matsystem. Men, entusiasme er en forutsetning for å lykkes. Slik ser det ut når vi sparker i gang satsningen som skal få Trøndersk Matmanifest ut i praksis i offentlige måltider i Trøndelag.
Matverksted
Målet med Matverksted er å gi lokalmatprodusentene en trygg ramme for å utvikle nye produkter. Produsenten skal sitte igjen med nyttig kunnskap om råvarer, produkt, kvalitet og distinkte egenskaper eller nye måter å anvende produktet på. Testproduksjonen fremmer produktmangfold og innovasjon av nye produkter.
ROT - Læring om grønn næring
ROT er et grønt kunnskapskonsept for ungdommer og ansatte i ungdomsskolen. Gjennom aktiviteter, opplevelser, lek, læring og underholdning skal ROT gi inspirasjon og kunnskap om grønn utdanning og ei framtidsrettet næring. Grønn sektor har stort behov for kompetanse og arbeidskraft i framtida!
Har du spørsmål om lokalmat?
Gunn Bratberg
prosjektleder Mære
Lidenskapelig opptatt av gode måltidsopplevelser – hjemme, i det fri og på spennende spisesteder!
Utdanna innen reiseliv, økonomi og IT. Smak63, ROT, lokalmat og reiseliv.
Lars Erik Jørgenvåg
prosjektleder Mære
Næringsmiddelteknolog og engasjert bedriftsrådgiver. Hjelper lokalmatprodusenter i sin utvikling gjennom kurs og rådgiving. Salg og marked som spesialitet.
Bjørg Elisabeth Tronstad
prosjektleder Kompetansenettverk lokalmat Midt-Norge
Næringsmiddelteknolog med mange års ledererfaring i bransjen. Opptatt av mangfold, et levende og bærekraftig landbruk med gode verdier. Leder Kompetansenettverk lokalmat Midt og gårdbruker i Inderøy.